The Darlings

25.12.10

Mari Belajar Bahasa Peranchis

hai yuols!

siapa peminat Team France? oh kamon mengaku sajalah. aku dulu pun minat tapi setelah pakcik Zidane bersara nafsu aku teralih ke arah fesyen indie semasa. huhu. sangat patetik kalau peminat Team France tak tahu cakap French sepataharam. bahasa Peranchis ialah bahasa romantik. seryes. kalau yuolls translate lagu La Mer (versi Inggeris Beyond The Sea jadi OST Finding Nemo) yuolls boleh guna lagu itu untuk pujuk aweks.

sebelum aku kejutkan yuolls dengan skill berbahasa Peranchis aku yang hevat tahap Dewa Pemusnah Alam ini aku nak intro sejarah macam mana aku boleh berbahasa tok nenek Jaques Chirac ini. masa aku sekolah dulu, thanks to mak ayah aku mereka paksa aku masuk SBP. ala budak hostel lah aku untuk 3 tahun. start Form 1 dah kena pilih bahasa ketiga. so dengan riyak dan takabbur aku pilih French I dan seterusnya French II dan French III. sebelum PMR aku menduduki peperiksaan DELF iaitu peperiksaan khas bahasa Peranchis.

di awal hidup sebagai siswi UiTM (Di Hatiku), aku disogok lagi dengan dua tahun pembelajaran bahasa itu. kemudian pada zaman degree juga setahun aku perlu mensengaukan suara. nasib baik lecturer terakhir aku Madame Saleha (nee Bridgitte Lupasurname) Abdullah seorang yang fani dan baik. ekceli semua lecturer bahasa Peranchis aku fani dan baik. kihkih tapi aku puji beliau lebih sikit sebab beliau ada sifat keibuat tambah pula bila cakap Melayu sengau-sengau Peranchis sungguh comel. oh nampak sangat aku ni SPG kan hahahaa!

yelah yelah mesti yuolls tak sabar nak belajar kan? sempena Hari Nata ni aku nak ajar macam mana nak ucap Selamat Menyambut Hari Natal.
.
.
.
.
.
.
.
.

Bon Noël

waah terer kan aku cakap Peranchis! haha!

5 comments:

uculer said...

ouh Mon Dieu!

gabbana said...

eh eh! saaaammmaaaa....!! ;D

saya amik sampai DELF A2 dulu! Tapi hampagas skang ni sepatah haram dah tak igt.... -___-"

meh nak gak cakap sket..

ca va..?

wahahahahaha ;p

clarky said...

ucu: zut!!

gabbana: ca va mon ami! :p

lucifer said...

yeah. just another new year where i'm having fun eating their silliness.

Clarky Afif said...

agree.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...